Cu sau fara televizor?

Oare ce rol mai are televizorul in vietile noastre? Il mai putem considera un mijloc de informare sau mai degraba unul de dezimformare? Circa 85% dintre romanii considera televizorul ca fiind principala sursa de informare, fapt ingrijorator, tinand cont de stirile si show-urile ce s-au strecurat in grila de programe odata cu aceasta aparitie a “democratiei”. Odata ce ai apasat butonul telecomenzii vei intra cu buna stiinta in lumea de dincolo de ecran. Daca va regasiti printre cei care inca isi mai amintesc de vremurile in care, la televizor, scenele de vilolenta, agresivitate, nuditate si indecenta erau inexistente atunci sigur realizati ca ceea ce vedeti acum la televizor este exact imaginea in oglinda a ceea ce a fost candva televiziunea. Cum bunul simt nu face rating iar programele educative nici atat, ne sunt aduse in prim plan stirile care socheaza. Pentru ca tot ceea ce socheaza vinde, de la stiri de senzatie, multe din ele fabricate pe banda rulanta, intr-o productie de serie, pana la emisiuni cu diverse conotatii, majoritatea indecente.

Ce poate prinde bun, de la televizor, un copil, al carui discernamant nu este pe deplin format, cristalizat. Nu poate privi nici macar un program de desene animate fara sa vada cel putin o scena de violenta. Nimic educativ, nimic care sa le dezvolte gandirea critica.

Cat despre stirile ce ar trebui sa aiba un rol infromativ, ce sa mai spun… In goana lor dupa senzational, reporterii, redactorii, jurnalistii uita de orice urma de deontologie. Suntem mintiti, manipulati, dezinformati, agresati iar partea proasta este ca marea majoritate nici nu realizeaza aceste aspecte. Nu realizeaza ca nimic bun nu poate iesi din ceva rau, pentru ca, daca stirile difuzate sunt legate numai de acte de violenta, agresivitate, ilegalitati si asa mai departe oamenii le vor lua ca fiind lucruri normale, naturale. Se produce o desensibilizare a oamenilor catre nevoile celor din jur. Pentru ca, daca televizorul le spune ca traiesc intr-o tara violenta, daca vor asista din intamplare la un act de violenta, nu vor interveni, nu vor reactiona, vor trece mai departe, pentru ca mintea lor e deja suprasaturata de astfel de imagini incat, o va percepe si pe cea reala ca fiind ceva obisnuit.

Regret faptul ca nu se promoveaza mai mult partile pozitive, povestile de succes, locurile minunate din aceasta tara si oamenii de calitate. De aceea aleg sa filtrez singura informatiile si urmaresc la televizor doar documentare.

FacebookGoogle+LinkedIn

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>