Despre sistemul Bologna

Initial a fost vorba de a face fata unei crize de locuinte: Bologna, care este fara doar si poate orasul cel mai inteligenct din Europa, s-a gandit sa castige un etaj in strada. Ca atare, de atunci exista, in toata Bologna, trotuare acoperite de largi arcade. Te plimbi la adapost, in racoarea iernii, in caldura verilor. Boltile domina trecatorul, dar fara a-l strivi, la peste doi metri jumatate de sol odinioara se punea problema de a permite si trecerea calaretilor. La adapostul acestor portici, un lux delicat: a te afla afara si, deopotriva, inauntru. Sistemul Bologna a fost astfel creat ca si o idee care se raspandeste si joaca feste celor care o intalnesc cu indignarea de a-i da vrea sansa asupra absentei.

Exact asa cum poate – este si bucataria. Iata – bucataria este arta delicateselor si locul ei: aici timpul si nici spatiul nu apare ca omogen, dupa cum nici lucrurile – operatiile de preparare, chiar si pentru un obiect atat de simplu precum un ou – nu sunt in aceasta privinta, in nici un caz un exemplu. A taia dovlecei in asa fel incat coacerea lor sa fie perfecta, a-i supraveghea de-a lungul intregii operatii, in timp ce te ocupi cu altceva, a-i intoarce incetisor, a aduce in sfarsit la punctul in care, dobandind moliciunea ceruta, isi pastreaza consistenta… Un fel de artizanat care conduce natura (la drept vorbind, mediatizata de agricultura, care deja impura, adica amenajata) si civilizatia la un soi de compromis in dau din ele, si altceva care ofera si ce-i mai bun – altceva inafara decat pe ele insele. ceva de genu…. Ceva de genu este si bologna! Un fel de bucatarie fara sens.

Ca sa ne dam seama mai bine iata un exemplu – in anumite rituri chinezesti antice se foloseau efigii de caini, care erau distruse dupa intrebuintare. Lao Tse scrie in legatura cu asta: Cerul si pamantul sunt neinduratoare ii trateaza pe oameni ca pe niste caini de paie. O minima morala ar consta in a nu contribui la sporirea acestei violente a cerului si-a pamantului, ori de cate ori se poate evita acest lucru si a nu mai crea haosul dupa tiparele altora.

FacebookGoogle+LinkedIn

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>