Grecii antici intelegeau universul mai bine cu ajutorul…unui computer primitiv

Universul a fost dintotdeauna un obiect de studiu misterios si foarte greu de inteles pentru mai toti care s-au incumetat sa-i descifreze intelesurile. Alaturi de egipteni, grecii antici au fost un popor care a avut idei si mai presus de toate ambitia sa descopere ceva ce urmasii nu au putut intelege despre univers. Ca sa poti intelege cum functioneaza universul este nevoie astazi sa ai cateva zeci de instrumente precise de observatie, sa ai un background foarte bine pus la punct si sa reusesti sa armonizezi cunostinte teoretice cu practica bazata pe observatie structurata. In trecut insa grecii antici, oameni care puneau pret pe educatie, nu prea aveau asa de mare ajutor nici de la teorii complexe, nici de la instrumente de mii de euro asa ca se descurcau cum puteau si o faceau foarte bine pentru vremurile in care traiau.

Pentru ca nu aveau instrumentele moderne de observatie de astazi si nici conceptele teoretice din secolul XXI, grecii antici se foloseau in intelegerea functionarii universului de un soi de calculator primitiv numit Antikythera. Bine, nu va inchipuiti ca era un calculator cu unitate centrala si monitor, era vorba de o masinarie cu niste mecanisme care permiteau observatia structurata fara sa fie necesara prezenta curentului electric sau accesoriilor speciale. Calculatorul era utilizat doar de catre oamenii de stiinta, era destul de precis si scopul sau nu a fost pe deplin inteles de oamenii moderni. Descoperirea calculatorului rudimentar grecesc a fost facuta intamplator de niste pescari, a fost realizat prin anii 200-70 i.Hr., el este format din peste 30 de elemente care construiau un mecanism de cercetare a Soarelui, a Lunii si a eclipselor sau a planetelor.

Doar prin rotirea manerului se puteau actiona limbile ceasului special care putea sa ajute la prezicerea eclipselor si a dinamica observata in cazul corpurilor ceresti de pe cer. Predictiile astronomice precise se faceau si pe baza culorilor eclipselor observate cu acest instrument complex. De ce a fost facut la inceput si care era scopul sau precis, nu se stie nici astazi, insa cercetatorii de acum sunt inca fascinati de ceea ce au putut inventa niste cercetatori din trecut care nu aveau acces la mai nimic, nici instrumente foarte moderne de observatie, nici tehnici de determinare cu baza stiintifica.

FacebookGoogle+LinkedIn
Tags:  

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>