Lucruri si idei imposibile transformate in realitate cu ajutorul stiintei

Obiectele cu personalitate. Mai este ceva timp pana toata lumea va folosit tehnologia de printare 3D, dar oamenii de stiinta deja vor sa treaca la pasul urmator-printarea 4D. Desi ar putea parea cam complex pentru noi, conceptul de dimensiunea a patra se refera la timp, ceea ce inseamna ca urmatoarea generatie de imprimante moderne nu numai ca vor printa tot ce ai nevoie, dar obiectele printate se vor schimba si se vor adapta contextele in care sunt folosite. Deja s-au printat obiecte 4D, fire de materiale care pot ajunge in timp sa formeze cuburi, forme simple. Nu prea e cine stie ce, dar potentialul de a schimba stiinta definitiv e urias.

Pe viitor se vor proiecta masini care vor ajunge in zone greu accesibile pentru mentenanta, operatiile se vor face cu masinarii care contin aceste materiale inteligente-mai degraba vorbim de roboti care sunt printati decat de niste materiale simple. Tevile de scurgere se vor putea desfunda singure cand sunt probleme cu canalizarea, gurile de scurgere. Va trece ceva timp pana vor aparea astfel de aplicatii ale imprimantelor 4D, insa daca ne uitam la cat de mult si cat de bine a prins tehnologia 3D, nu avem prea mult de asteptat.

Gauri negre de laborator. Gaurile negre au fost exploatate de pasionatii de SF de foarte mult timp, insa in practica, in laborator, asa ceva nu a fost posibil de conceput. Dar cercetatorii chinezi au reusit sa mimeze o gaura neagra in laborator. Au creat un fel de circuit cu un material care schimba modul in care circulau undele electromagnetice. Seamana cu materialul care te face invizibil, insa in loc sa se joace cu lumina, se joaca cu microundele-radiata electromagnetica este absorbita si este convertita in caldura intr-o maniera similara gaurii negre. Descoperirea poate fi folosita in industria producatoare de energie, insa trebuie sa se gaseasca o metoda prin care sa fie folosita lumina si nu microundele, pentru ca undele de lumina sunt mult mai scurte decat cele ale microundelor. Asadar, prima gaura neagra din laborator, aparuta in conditii controlate a existat, asa ca ne putem astepta ca gaurile negre sa faca parte din viata noastra de zi cu zi in viitor.

FacebookGoogle+LinkedIn

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>