PINGUINUL MACARONI

Pinguinii Macaroni fac parte din categoria pinguinilor-cu-mot iar numele lor provine de la penele aurii si ascutite de deasupra ochilor. Acestea reprezinta emblema care ii reprezinta si ii distinge, in acelasi timp, de celelalte specii de pinguini. Penele aurii sunt deosebit de stralucitoare, in perioada de imperechere a  pinguinilor.

Pinguinii Macaroni sunt foarte prietenosi, dar si foarte protectori cu puii lor, in timp ce, femelele sunt recunoscute pentru agresivitatea lor, in special cand sunt atrase de un partener mascul.  De obicei, se gasesc mai multi pinguini de sex masculin decat femele, astfel incat femela este foarte curtata.

Un lucru interesant despre acesti pinguini este ca in perioada de imperechere femela depune doar doua oua, al doilea la distanta de patru zile dupa primul. De obicei primul ou este mai mic si deseori se intampla ca puiul sa nu supravietuiasca. Deseori, din acest motiv, femela ajunge la final sa aiba un singur pui. Puii sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti timp de 4 saptamani, dupa care devin independenti si se descurca pe cont propriu. Totusi familiile de pinguini sunt destul de unite, ei stau impreuna si se bucura de compania celor mai mici membrii, care sunt un deliciu. In cadrul coloniei de pinguini, puii sunt tinuti impreuna pentru a putea fi ocrotiti de adulti.

Pe toata durata clocitului, femela nu se hraneste deloc iar dupa ce puii ies din oua, acestia sunt preluati de tatal lor care ii incalzeste si preia locul mamei. In acest fel, ea poate pleca in cautare hrana, cum ar fi: crustacee, peste si krill, ca sa se hraneasca, dupa o perioada destul de indelungata.

Pinguinii Macaroni sunt recunoscuti a fi inotatori excelenti, specialistii ne spun ca acestia pot inota chiar si pana la 8-10 km, in cautarea hranei. Crustaceele si cefalopodele constituie hrana lor de baza si abia in ultimul rand pestele se inscrie pe lista preferintelor, desi s-ar putea ca unii sa fi crezut contrarul, deoarece, pinguinii sunt deseori asociati cu pestii in diferite imagini. Atunci cand ajung in ape mai reci, acestia se hranesc cu krill antarctic, pe care ilgasi cu usurinta la acele altitudini mult mai aspre.

Pinguinii Macaronii nu au capacitatea de a rezista prea mult sub apa, de aceea dupa 2-3 minute, ei trebuie sa iese neaparat la suprafata apei. Daca va aflati pe un vas de croaziera puteti obseva cum pinguinii inoata cu capul deasupra apei, tocmai din acest motiv. Ei se tem de balene si focile ucigase, dar si de pasarile de prada care le pot ataca puii in orice moment, de aceea stau mereu in grup si se feresc de marii pradatori. Pinguinii Macaronii reprezinta o specie renumita care insumeaza peste 9 milioane de perechi. Acestia pot trai in medie pana la 15 ani, dar unii dintre ei mor chiar si cu 5 ani mai devreme.

FacebookGoogle+LinkedIn
Tags:  , ,

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>